Πρόσφατα το σχολείο μας, σε συνεργασία και με άλλα σχολεία της Κηφισιάς, φιλοξένησε δύο μαθητές από τη Γαλλία που πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση στο πλαίσιο των σπουδών τους. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος κυρία Κριτσιάνη περιγράφει την εμπειρία αυτή:

Από τις 20 Νοεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου υποδεχτήκαμε στα σχολεία της Κηφισιάς τα «Γαλλάκια» μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που πραγματοποίησαν στη χώρα μας.

Ο Morgan και η Lola, δύο αξιαγάπητα παιδιά, μαθητές της Β’ Λυκείου από το Ecole des Métiers Aristide Briand, της Avignon, μας χάρισαν και μόνο με την παρουσία τους, μια νότα διαφορετική, μια εμπειρία αξέχαστη που ακόμα και σήμερα, δύο εβδομάδες μετά την αναχώρησή τους, τους μνημονεύουμε στα σχολεία, με τους μαθητές μου αλλά και με τους συναδέλφους.

Αυτή η διαπολιτισμική εμπειρία υπήρξε πραγματικά πολύτιμη για μας, ζωντάνεψε τις τάξεις μας και έδωσε μεγάλη χαρά στους μαθητές μας.

Το 1ο Δ. Σ. Κηφισιάς συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και φιλοξενία των Γάλλων μαθητών. Οι δραστηριότητες που κάναμε ήταν πολλές κι ανάμεσά τους θα ξεχωρίσω μερικές που τις χάρηκαν ιδιαίτερα οι μαθητές. Μιλήσαμε για αθλήματα παίζοντας ένα παιχνίδι σε ομάδες, ζωγραφίσαμε μασκότ των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων της Γαλλίας «des bonnets phrygiens», φτιάξαμε προσκλητήριες κάρτες  και με τη βοήθειά τους, οι μαθητές της Ε΄ του σχολείου μας έφτιαξαν υπέροχα Χριστουγεννιάτικα ημερολόγια «calendriers de l’Avent».

Περιηγηθήκαμε μέσα από το google maps στην περιοχή τους, γνωρίσαμε το σχολείο τους, την πόλη τους, τα σπίτια τους, το Γεφύρι της Αβινιόν, «le pont d’Avignon». Επισκεφτήκαμε μικρότερες τάξεις, παρακολουθήσαμε τις πρόβες για τα κάλαντα της μουσικού μας, έπαιξαν πιάνο και είχαν την απέραντη υπομονή και καλοσύνη να απαντούν καθημερινά στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις των μαθητών και των συναδέλφων. Μοίρασαν σε όλους τους μαθητές petits nougats κι εμείς τους προσφέραμε σε μια όμορφη μικρή γιορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, τα μπλουζάκια τους, με αποτυπωμένη την αγάπη μας.

Αυτό που ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν τα αμέτρητα δωράκια των παιδιών: εκατοντάδες ζωγραφιές, αυτοκόλλητα, λαστιχάκια για τα μαλλιά!!! Οτιδήποτε μπορούσε να εκφράσει την αγάπη τους… Ο αντίκτυπος ήταν αισθητός. Όλοι οι μαθητές, ακόμα και τα πρωτάκια(!!!) επαναλάμβαναν καθημερινά το bonjour, το au revoir και ό,τι άλλο μπορούσε ο καθένας….

Τους αποχαιρετήσαμε με αμέτρητες αγκαλιές, αφού πρώτα μας υποσχέθηκαν ότι θα ξανάρθουν…